fbpx
L’alumnat del CFGS de Gràfica Publicitària visita el CaixaForum, l’IEI i La Panera de Lleida

L’alumnat del CFGS de Gràfica Publicitària visita el CaixaForum, l’IEI i La Panera de Lleida

L’alumnat del CFGS de Gràfica Publicitària va visitar el CaixaForum, l’IEI i La Panera de Lleida. Aquesta activitat es desenvolupa a dins del marc de la forta vinculació que té el centre amb l’entorn. Treballem de forma activa en l’entorn social, educatiu, econòmic i cultural de Tàrrega i l’Urgell.

Visita al CaixaForum, l’IEI i La Panera de Lleida

El passat mes d’abril, l’alumnat de 1r i 2n del CFGS de Gràfica Publicitària els professors Anna Serra i Isaac Calero van visitar l’exposició ‘Cartells de la vida moderna’ al CaixaFòrum de Lleida. Els estudiants van poder comprovar el talent i precisió dels cartellistes modernistes, no tan sols en les destreses il·lustratives i tipogràfiques que desplegaren en les seves representacions, sinó també en l’acurat domini de la tècnica d’estampació en un procés que, ara per ara i amb les eines i evolucions tecnològiques que ens ho faciliten, sembla prodigiós.

Posteriorment, també van transitar les dues exposicions a l’IEI (Institut d’Estudis Ilerdencs), la individual del pintor i muralista Albert Bonet i una de col·lectiva de gravats amb un bon recull d’autors reconeguts de la història de l’art, a una sala contigua.

La mostra plantejada en l’exposició d’en Bonet està carregada de múltiples demostracions, derivades no tan sols de la tècnica i domini de colors, llum i ombres, també i sobretot de l’ample simbolisme representat. Els productes de consum, els personatges de còmic, les al·lusions al vici, la supèrbia, la desídia, la gola… són ingredients que aquest pintor barreja en un còctel ben nodrit, que no deixa indiferent, que aprofita el tenebrisme i l’assimilació cultural d’un pictoricisme barroc que llança missatges penetrants i força intencionats.

Per últim, la sortida va acabar en La Panera, que ara mateix recull una exposició individual de la Mireia Pallarès, als baixos de les instal·lacions. En aquesta proposta, l’artista dialoga amb dues maneres de concebre la realitat que ens envolta; la idea de propietat cultural i la percepció i tractament mental, utilitzant figures històriques com cineastes i psiquiatres de renom amb la intenció d’evidenciar la mancança de democratització d’accés cultural i les seves vies de divulgació, així com el replantejament històric i la necessitat de fer memòria per a aquelles figures professionals que van tractar i sensibilitzar deficiències mentals amb fets i idees, en una societat rància i antiga que no hem de permetre en la nostra contemporaneïtat.

La narrativa col·lectiva de la sala de dalt mostra una col·lecció d’obres i artistes els quals amb les seves projeccions, instal·lacions, performances, pintures i edicions inciten l’emotivitat que provoca el verb en un discurs de cançó, figurada per la seva pròpia mirada. Vam poder gaudir de la partitura i l’absència de notes (el silenci), de les maquinacions històriques d’un passat perfectament possible, dels arrelaments de procedència i d’un retall foto i vídeo gràfic de les seves íntimes poètiques.

En definitiva, una sortida profitosa i enriquidora que, des del punt de vista professional i tècnic, així com des de la sensibilitat cultural d’alumnes, professors i quelcom que estigui envoltat laboralment i vitalment en la difusió de missatges han de procurar alimentar amb la nostra implicació, adquirint el compromís de visitar d’altres que sovint es puguin donar, pel benefici del nostre aprenentatge.

Isaac Calero Cerdán
Coordinador del Cicle Formatiu Superior de Gràfica Publicitària EA Ondara.
27/04/2022. Tàrrega (Lleida).

Coneix més sobre l’EA Ondara i vine a estudiar a un centre que gaudeix d’una gran qualitat formativa.